reklamlänk

Utvandrarna Ljudbok

4.4/5

Författare: Vilhelm Moberg

ljudbok

Introduktion

Utvandrarna är den första delen i Vilhelm Mobergs klassiska Utvandrarserie. I denna ljudbok får man följa den Småländske bonden Karl-Oscar Nilsson och hans familj i mitten på 1800-talet. Efter flera år av misskörd och präglad fattigdom blir drömmen om ett drägligare liv i Nordamerika allt starkare. I tron på allt det goda de har läst om Nordamerika i böcker och tidningar bestämmer Karl-Oscar och hans familj att utvandra till landet i fjärran Väst.

Utvandrarna gavs ut för första gången år 1949 och har sålts 2,5 miljoner exemplar. Utvandrarna handlar om det land de lämnade och författaren ger läsaren en inblick av hur livet har kunnat se ut för en utvandrare i mitten av 1800-talet. Lyssna på ljudboken Utvandrarna gratis för att själv upptäcka denna spännande klassiska roman.

Utvandrarna: Handling

Året är 1850 i Ljuders socknen i Småland som nio vuxna och sju barn lämnar sina fattiga hem för ett drägligare liv i Nordamerika. De kom från småstugornas land och de stora barnkullarnas land där befolkningen nästan hade tredubblats på hundra år. Sverige är fattigt och drabbad av hungersnöd. Livet för bonden Karl-Oskar med familj på Korpamoen blev allt mer ansträngande. Skörden på de steniga åkrarna slog fel år efter år och det land han ägde räckte knappt till att försörja sin fru Kristina och deras tre barn.

Karl-Oscar började drömma om det bördiga Amerika, där det fanns massvis med brukbart land som kallade efter jordbrukare utan land. När Karl-Oskars yngre bror Robert som flytt sin drängtjänst vid gården Nybacken och söker skydd berättar Robert om hans dröm att utvandra till Amerika. Karl-Oskar blir då övertygad om att det är rätt val att söka sig ett nytt liv i Amerika och bestämmer att hela familjen ska utvandra.

Efter att ha sålt sina gårdar, beger sig Karl-Oscar med familj, släkt och vänner till Karlshamn för att gå ombord på skeppet Charlotta som skall ta dem till det bördiga landet i Väst. Det är en äventyrlig resa som dessa fattigbönder beger sig in på och om den är så enkel återstår och se. Lyssna på ljudboken Utvandrarna gratis och upptäck denna spännande resa.

Utvandrarna är en folkkär bok som har lästs av många. Den har filmatiserats i regi av Jan Troell och blev nominerad till 1971 års Oscarsgalan för bästa utländska film. Boken har även legat grund för den älskade musikalen Kristina från Duvemåla. Utvandrarna är ett klassisk och tidlöst verk där längtan och drömmar om ett bättre liv är lika präglade idag som det var förr. Här kan du lyssna på ljudboken Utvandrarna gratis och upplev Vilhelm Mobergs fantastiska berättelse.

 

Om författaren: Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg är en svensk författare som föddes i Algutsboda socknen i Småland år 1898. Förutom författare var Vilhelm Moberg journalist och dramatiker. Utvandrarserien är Vilhelm Mobergs mest kända verk. Inspirationen för verken kommer dels från sin tid då han var 18 år när han funderade på att utvandra till Nordamerika lik som nästan hela hans släkt gjort innan och dels historien om den svenska kvinnan Mina Andersson som migrerade år 1890 till Nordamerika.

Vilhelm Mobergs verk är präglad av hans egna erfarenheter och om uppväxten i Småland. Redan i tidigare verk såsom triologin om Knut Toring förstår man att Småland är ett ställe som ligger honom kärt.
Lyssna till ljudboken Utvandrarna gratis och följ med i Vilhelm Mobergs skildring av de modiga 1800-tals svenskarna som förvekligade sin dröm och emigrerade till Nordamerika.

Lyssna gratis på

reklamlänk

reklamlänk