Ondskan Ljudbok

4.4/5

Författare: Jan Guillou

ljudbok

Introduktion

Ondskan är skriven av Jan Guillou. Han är svensk författare, men hans far kom från Frankrike, därav efternamnet.

Hans mest kända verk är romanserien om Carl Hamilton, romantrilogin om Arn Magnusson och boken Ondskan.

Guillous Ondskan är en delvis självbiografisk roman. Den berättar huvudsakligen om livet på internatskolan. Huvudpersonen i boken är Erik. Jan valde att använda sig av en alter ego för att inte använda sitt riktiga namn.

Boken är otroligt fängslande och har många dimensioner. Den berättar om våldet i svensk vardagen. Vi får se all ondskan som sker hemma hos Erik och problem som denna miljö leder till i hans framtid. Det gör att man börjar se på verkligheten från ett nytt perspektiv.

Budskapet i boken är bland annat att man ska skapa realitet som man vill ha istället för att leva livet som det är.

Allt det gör Ondskan ljudbok gratis till en väldigt lärorik bok.

Ondskan: Handling

Ondskan ljudbok är en berättelse om Erik Ponti. Boken tar oss på en resa genom hans liv, problem han har stött på och all ondska som han upplevde av sin far och omgivning. Allt det förändrar honom till en särskild person som vi får lära känna på vägen.

Man följer Erik i en värld av misshandel och titelns ondska. Han växer upp i en aggressiv och brutal miljö. Lyssnare får väldigt detaljerade beskrivningar av våld och misshandel som huvudkaraktären går igenom.

Erik var inte ens 15 år gammal när han blev relegerad från skolan för våldsamt beteende. Det och några tidigare händelser leder till att han blir bortsänt till en internatskola – Stjärnsberg. Denna situation gjorde att han lovade sig att aldrig mer vara aggressiv. Detta beslut förändrade hans liv för gott.

Han ville lämna sitt gamla jag bakom sig, men den nya miljön gör det ännu svårare än det var tidigare. Många irriterande människor och olika händelser utsätter honom för en riktigt svårt test. Kommer han att klara av den? Vad ska han göra för att lyckas i livet?

Eriks liv är chockande. Ibland är det svårt att sätta sig i hans skor trots detaljerade och engagerande beskrivningar. Å en sida förstår man honom och från andra undrar man vad som hade man gjort om man var där.

Ondskan ljudbok gratis är en typ av ljudbok som stannar i minnet för alltid, bär med sig och återkommer i tankarna till.

Den tar upp viktiga sociala problem och hjälper att förstå de som strävar efter normalitet i våldsamma miljöer. Utan tvekan är denna historia enormt lärorik. Ondskan har intressant och viktig moral samt gör att man kan dra sina egna slutsatser från Eriks svåra upplevelser.

Om författaren: Jan Guillou

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou är en svensk författare. Han föddes 17 januari 1944 i Södertälje. Efternamnet Guillou ärvde han efter sin far som var fransk.

Guillou är inte bara en av Sveriges mest kända författare utan också väldigt bra journalist. Han var till och med vald i flera omröstningar som en av Sveriges viktigaste opinionsbildare.

För sina verk fick han många utmärkelser och priser. Bland annat 1984 Stora Journalistpriset eller Åretsförfattare 1998 av SKTF.

Författarens böcker har filmatiserats flera gånger. Lista på filmerna och tv serierna som baseras på hans romaner är imponerande.

Guillou är en karismatisk person som har egen stil. Han kan bygga engagerande historier och gör det med lätthet. Det är det som man älskar hans verk för.