The Silmarillion Ljudbok

4.5/5

Författare: J. R. R. Tolkien

ljudbok

Introduktion

Silmarillion är en samling av berättelser skrivna av J. R. R. Tolkien och publicerade 1977 postumt av hans son, Christopher Tolkien.

Vid sidan av Sagan om ringen eller i ny översättning Ringarnas herre är det en av Tolkiens mest kända verk. De första kända fragmenten av berättelser som Silmarillion består av skrevs i början av Tolkiens karriär 1917. Författaren utvecklade Silmarillion redan från 1917 med små mellanpaus för Hobbiten och Ringarnas herre fram till sin död 1973.

Vissa berättelser som Silmarillion består av publicerades snart efter Tolkiens död i De förlorade sagornas bok.

Tolkiens böcker är fantasipelare och obestridliga mästerverk. Hans verk har varit inspiration för flera författare och universum som berättelserna utspelas sig i är en av de mest genomtänkta och beskrivna i hela litteratur. Silmarillion ljudbok gratis kan ta dig i den ursprungliga, mest unika fantasivärld som finns.

Silmarillion: Handling

Handlingen i Silmarillion ljudbok gratis består av några delar som beskriver världen samt sammanfattar vissa händelser som äger rum i andra delar av Tolkiens universum. Titeln Silmarillion utgår från mystiska ädelstenarna med samma namn- silmarillerna. Krigen om dessa sten är en stor del av handlingen i ljudboken.

Silmarillion saknar i största del de mycket spännande och rusande äventyr. Tolkien skrev boken för att strukturera den komplicerade världen. Han ville förklara brister i de tidigare berättelserna samt med enkla ord komplettera dem. Man kan ändå hitta många spännande delar som gör boken till absolut mästerverk, men stilen av Silmarillion är annorlunda från Hobbiten eller Ringarnas Herre.

Som sagt Silmarillion ljudbok består av fem berättelser som i störst del handlar om Den tredje åldern.

Ainulindalën. Denna del betraktar om hur Ard, en fiktiv värld skapades av Eru Ilúvatar. Tolkien berättar om varelser som liknar kristna traditionens änglar- Ainur. De av Ainur som bestämmer sig att stiga ned till världen blir valar.

I Valaquenta beskrivs hur strukturen av valar ser ut. Lyssnare får namn på de 8 mest kända valar och deras så kallad ansvarsområde.

Quenta Silmarillion tar den största del av boken. Här beskriver författaren vad som är silmariller, hur de skapades och vem som äger dem. Vi får lyssna om Fëanor och det förklaras varför Morgoth velade ha de för sig.

Akallabêth beskriver hur Númenor, människoriket har kommit till makt samt berättar om dess fall.

Om maktens ringar och tredje åldern.
Denna del är mest kopplad till händelserna från Ringarnas herre och Hobbiten som utspelar sig under tredje åldern.

Enligt information från Christopher Tolkien var det många fragmenten som författaren vill redigera, men han hann inte göra det före död. Vissa berättelser hade alternativa handlingar eller var inte slutförda. Därför tog det över fyra år för att publicera boken.

Om författaren: J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien var en brittisk författare, filolog och universitetsprofessor född den 3 januari 1892 i Bloemfontein (Sydafrika) och död den 2 september 1973. Han är en av de mest kända författare i hela världen. Tolkiens universum är en av de mest genomtänkta i hela fantasygenre.

Hans framstående verk är Hobbiten, Sagan om ringen och Silmarillion som publicerades postumt av hans son.

Tolkien hade stort intresse i språk som ledde till att han utvecklade Quenya- språk som användes i hans böcker. Det var konstruerat enligt lingvistiska principer och är levande fram till idag.

John Ronald Reuel Tolkien är utan tvekan en av de största konstnär i modern tid och hans verk är en ikon för popkulturen. Hobbiten, Silmarillion och Ringarnas herre är beundrad och älskad av varje fantasyentusiast.