Narnia Ljudbok - Alla böcker i serien

4.5/5

Författare: C.S. Lewis

ljudbok

Introduktion

Berättelsen om Narnia är en bokserie för barn skriven av C. S. Lewis. Serien består av sju böcker, men handlingarna i böcker inte är sätta i kronologisk ordning.

Om man skulle vilja läsa böckerna om Narnia i kronologisk ordning ska man börja med:

  1. Min morbror trollkarlen
  2. Häxan och lejonet
  3. Hästen och hans pojke
  4. Caspian, prins av Narnia
  5. Kung Caspian och skeppet Gryningen
  6. Silvertronen
  7. Den sista striden

Författaren bestämde sig att inte publicera böckerna i kronologisk ordning eftersom det byggs upp en sorts av cliffhanger genom hela serien. Därför ”Min morbror trollkarlen” som publicerades näst sist binder ihop huvudhandlingen i Narnia-serien.

C. S. Lewis har fått en världens runt berömmelse tack vare Narnia ljudbok gratis och själva berättelse har blivit filmatiserad flera gånger av olika produktionsbolag. Narnia-serien är utan tvekan en av de mest populära barnserie i fantasygenre. Narnia ljudbok är ett måste för varje barn.

Narnia: Handling

Huvudhandlingen i Narnia serien utspelar sig i ett magiskt land.

Narnia skiljer sig från de flesta fantasyserie, eftersom den till stor del handlar om gudsteorier samt använder sig av sagofigurer. Alla karaktärer och figurer i serien är genomtänkta och dyker upp av någon anledning. De antigen ska avspegla något värde eller leda till någon moral.

Eftersom Narnia ljudbok gratis är riktad huvudsakligen till barn och ungdomar varje bok har något budskap som dyker upp vid slutet.

En annan sak som gör att man faller i Narnia utan minsta problem, är att den är förankrad i vår verkliga värld. Varje bok i serien börjar och slutar i världen som vi känner själva. Det gör att man kan man tro att Narnia finns på riktigt.

Genom hela serien kan man stötta på många olika personer, men den enda figur som återkommer i varje bok är det stora lejonet Aslan. Han verkar vara en Gud, skapare av Narnia. Lejonet är väldigt klok och lär lyssnaren om viktiga värden genom hela serien. Aslan är en av tidigare nämnda sagofigurer.

De andra karaktärerna som åker till Narnia är alltid barn. Eftersom tiden i Narnia inte går i samma tempo som i vår värld. När man har lärt sig det som Narnia har att erbjuda då är det dags att åka tillbaka hem, till sin ursprungliga värld.

Berättelsen är enormt engagerande och det inte gäller bara barn. C. S. Lewis teorier gör att serien är väldigt lärorik. Man ka reflektera över handlingarna, vissa meningar och samtal med Aslan till och med när man är vuxen. Narnia skapar perspektiv, åsikter och lär om det som är viktigaste i livet. Det finns inte någon bättre lika lärorik och oerhört fantastisk serie.

Om författaren: Clive Staples Lewis

Clive Staples Lewis var född den 29 november i Belfast och död den 22 november 1963 i England. Han var en brittisk författare, poet och teolog. Hans tro var särskilt synlig i hans Narnia serien.

Lewis verk är kända över hela världen. Hans mest kända, framstående verk är utan tvekan Narnia-serien. Författaren deklarerade sig som en ateist, men efter ett samtal med sin god katolske vän J. R. R. Tolkien omvände han sig till kristendom.

Berättelsen om Narnia har hittills sålds i över 100 miljoner exemplar i över 47 språk. Det finns dock många andra värdefulla böcker som Lewis var författare till. Efter hans omvändelsen hade han skrivit över 40 verk i teologiska frågor. Vissa av de var även humoristiska.

C. S. Lewis hade sin egen stil och är en av fäderna till fantasiböcker. Hans verk hade en enorm inverkan på många populära serier och inspirerade författare över hela världen sedan årtionden.