Min fantastiska väninna Ljudbok

3.9/5

Författare: Elena Ferrante

ljudbok

Introduktion

Min fantastiska väninna skriven av Elena Ferrante är en berättelse om en ovanlig vänskap mellan två flickor. Det är den första boken i serien Neapelkvartetten. Elena Ferrante är författarens pseudonym, så det är svårt att berätta mer om hennes erfarenhet, men boken får otroligt goda recensioner från alla vinklar. Den får man att gilla de huvudkaraktärerna på direkten. Det är heller inte ingen brist om känslor eller intressanta och förvånande plotvridningar.

Bokens språk är väldigt engagerande. Vi får många detaljer och djupingående beskrivningar som gör att man kan föreställa sig varje situation som de väninnorna hamnar i. Den visar socioekonomisk struktur i Neapels miljön. Huvudhandlingen är bra utformad och historian håller sig ihop. Alla personer vi får lära känna är autentiska.

Min fantastiska väninna: Handling

Min fantastiska väninna ljudbok gratis berättar om två tjejer som växer upp tillsammans i femtiotalets Neapel. Flickorna heter Elena Greco och Lila Cerrullo. Områden som de lever i är präglad av maffiakultur.

Författaren tar oss på en lång resa tillbaka till efterkrigstid. Vi får en skildring av våldet som präglar Italien. Elena Ferrante har sett till att förse oss med alla nödvändiga detaljer för att låta oss fördjupa sig i historian. Något som uppskattas särskilt mycket är skildringen av skolan. Hon lägger all sin kraft för på studierna då det är hennes enda chans att ta sig från kvarteret.

Huvudhandlingen i Min fantastiska väninna ljudbok utvecklar sig ganska långsamt, som ibland kan vara lite irriterande för lyssnare som är vana vid böcker där man är kastad in i huvudhandlingen på en gång. Å andra sidan skapar det en oförglömlig stämning som låter författaren att bygga på huvudhistorian utan begränsningar.

Boken skildrar också hur maffian bestämmer om allt och hur pengar kan påverka deras vardagen. Flickorna stödjer varandra på alla sätt och viss. Som kvinnor får de inte göra för mycket. De får antigen sitta hemma eller gå i skolan. Allt annat kan vara livsfarligt för dem då det är ständigt hot eftersom deras omgivning är präglat med våld och misshandel.

I Min fantastiska väninna får vi se en äkta bild på dåtidens Italien. Man får inse hur svårt det var att leva där. Boken är otroligt lärorik och har många dimensioner. Ju flera gånger man ska lyssna på Min fantastiska väninna ljudbok gratis desto mer får man lära sig ifrån berättelsen.

Om författaren: Elena Ferrante

Elena Ferrante är en pseudonym av italiensk författare. Ferrante valde att förbli anonym och hennes riktiga namn är okänt. Hon har debuterat 1992 och har skrivit många böcker som översatts till själv flera språk.

Författaren specialiserar sig i romaner och barnbok, men är särskilt bra känd tack vare Neapelkvartetten serien vars första del heter Min fantastiska väninna. Den boken har blivit ett enormt fenomen runt om i världen. Både erfarna kritiker och vanliga läsare har älskat serien och Elenas skrivstil.

Hennes verk har till och med filmatiserats. HBO skapar en mini tv-serien under namnet ”Min fantastiska väninna” som hade premiär den 18 november 2018.

Om man är intresserad av mer information om Elena, kan man besöka hennes hemsida: http://elenaferrante.com/