reklamlänk

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan Ljudbok

4.4/5

Författare: Marko Lehtosalo & Gustav Gelin

ljudbok

Introduktion

Marko Lehtisalo, mera känd som artisten Markoolio, sjöng om brudar, bärs och fest och åkte limousin till sina framträdanden men sanningen bakom den glada ytan är ingen solskenshistoria. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan ljudbok presenterar Marko Lehtisalos livshistoria för första gången.

I boken berättar Marko om den fattiga uppväxten i förorten Ormringe, om alkoholmissbruk och våld i hemmet och om hans skolproblem och hur det kom sig att han blev en av Sveriges mest sålda artister. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan ljudbok läses upp av Marko Lehtisalo själv. Ljudbokens längd är 8 timmar och 31 minuter. Boken är skriven av Marko Lehtisalo och Gustav Gelin.

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan: Handling

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan ljudbok börjar med Marko Lehtisalos födelse. Han föddes år 1975 i Lahtis i Finland. Hans mamma var ung och hans pappa var Rom. I moderns barndomshem var alkoholen ständigt närvarande så den unga mamman flyttade till en egen lägenhet med sin nyfödda son. Det kom inget rinnande vatten och mamman eldade dygnet runt för att hålla den lilla lägenheten varm för sig själv och Marko.

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan ljudbok gratis beskriver hur Markos mamma sedan bestämde sig för att lämna misären i Lahtis och följa med Markos pappa till Sverige. Familjen kom till Ormringe. Det tog inte länge innan föräldrarna gick skilda vägar och Marko och hans mamma bodde ensamma. Ensamma var de inte länge eftersom det kom nya styvfäder in i bilden rätt så ofta. På helgerna söps det till ordentligt i den lilla lägenheten. Med alkoholmissbruket kom också gräl, slagsmål och våld in i bilden.

Med åren fick Marko en lillasyster, Mirka, och en lillebror Mikko. Familjen var fattiga och fick stöd från socialen. Marko beskriver i boken hur han gick omkring med billiga kläder och saknade ofta saker som skidor och cykel. I de tidiga tonåren fick Marko ett par Levis jeans av en kompis eftersom byxorna blivit för små för honom. Marko var överlycklig och bar byxorna tills de var helt trasiga.

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan ljudbok beskriver hur Markoolio i sena tonåren började på en medieutbildning som startade för mindre bemedlade ungdomar i förorten, trots sina stora koncentrationssvårigheter älskade Marko programmet. Tillsammans med ett par vänner gjorde de en låt på skoj, låten hette Sommar och sol och kom att bli Markoolios första hit. Året var 1998.

Boken handlar om artisteri, om barndom och om att utvecklas som människa. Den är välskriven och intressant. Missa inte den!

Om författaren: Marko Lehtosalo & Gustav Gelin

Marko Lehtisalo föddes i Lahtis, i Finland, år 1975. Han flyttade till Sverige samma år. Under artistnamnet Markoolio har Lehtisalo blivit en av Sveriges mest välkända artister. Han är även känd som låtskrivare, skådespelare, komiker och programledare. Lehtisalos sommarprat från 2018 uppmärksammades stort i media.

Gustav Gelin är journalist och författare. Han har arbetat som journalist på Dagens Nyheter och nöjesguiden. Numera arbetar han på Dagens ETC. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan är både Lehtisalos och Gelins debutbok. Boken utkom sommaren 2022.

Lyssna gratis på

reklamlänk

reklamlänk