Kallocain Ljudbok

3.8/5

Författare: Karin Boye

ljudbok

Introduktion

Kallocain skriven av Karin Boye var utgiven 1940. Den har översatts till mer än 10 olika språk och är den sista boken som Boye skrev innan död.

Titelns Kallocain är ett sanningsserum. Tack vare drogen kontrollerar staten sina medborgare. Den används för att avslöja människors innersta drömmar, tankar och önskningar. Hela historian berättas av kemisten Leo Kall som har uppfunnit drogen.

I Kallocain ljudbok gratis kan man hitta blandning av fiktion och dystopi (motsats av utopi). Medborgarna i Kallocain presenteras som oviktiga delar av samhället. Individer i Kallocain ljudbok spelar ingen roll utan är bara oviktiga kugghjul som inte kan på verka det stora systemet, Världsstaten.

Inspiration till Kallocain var samhällsutvecklingen i Tyskland före och under andra världskriget.

Kallocain: Handling

Kallocain visar en till synes perfekt värld där alla är lyckliga och samarbetar för det allmänna bästa. I själva verket ser vi en bild på ett samhälle som kontrolleras med hjälp av ett sanningsserum, Kallocain. Drogen används av Världsstaten – landet i boken.

Karin Boye visar en mörk bild på samhällsutvecklingsvägg där hjärntvätt och propaganda är de överväldigande verktyg för publikkontroll. I Kallocain allt är programmerat för att stödja Världsstaten. Polisöron är överallt. Varje hem har ett biträde vars uppgift är att kontrollera familjens beteende. Barn skickas till uppfostringslager där de indoktrineras redan som sjuåringar.

En natt invaderas Världsstaten av Universalstaten som ger drogens uppfinnare ett annat, nytt perspektiv. Det ändrar dock inget för Kall som är en nyttig, indoktrinerad statens marionett. Han lever för Världsstaten och sväljer propagandan utan ett ord av kritik.

Boken är skrämmande bild av framtiden som skulle kunna bli om en stat hade ständigt kontrollerat och övervakat sina medborgare.

Syftet med Kallocain ljudbok var troligtvis författarens vilja att uttrycka motståndet mot totalitära systemet. Karin Boye fick uppleva nazism och socialism själv. Hon drog sina slutsatser och skapade den här mörka dagbokromanen.

Den är chockande, sorglig och otroligt skrämmande berättelse som gör att man uppskattar tiden som man lever i. Boye klarade att understryka både socialismens och nazismens värsta särdrag. Kallocain ljudbok gratis är en lärorik bok. Trots att den inte är särskilt underhållande ska den lyssnas på för att dra sina egna slutsatser om totalitarism och diktatur.

Fastän boken är nästan sjuttio år gammal känns den modern som på sitt sätt är särskilt skrämmande.

Om författaren: Karin Boye

Karin Maria Boye var en svensk författare. Hon var född 26 oktober 1900 och död 24 april 1941 i Allingsås efter en överdos av sömnpiller.

Hennes framstående böcker är utan tvekan „Ja visst gör det ont”, ”Kris” och ”Kallocain”. Boyes böcker, dikter och poesi rör sig nära mörka ämnen. Författarens verk är inspirerade av samhällsutvecklingen i Tyskland och Sovjetunionen före andra världskriget.

Böcker som Karin har skrivit är ovanligt tidlösa. Hennes stil gör att man han känslan av obehag när man läser hennes verk. Hon hade sin egen stil som inte går att kopiera. Hennes fantasi och synpunkt gjorde att man kan titta på sin omgivning från ett helt annat perspektiv.