Grisfesten Ljudbok

3.8/5

Författare: Leif G. W. Persson

ljudbok

Introduktion

Grisfesten är debutroman skriven av berömd svensk författare och kriminolog Leif G. W. Persson. Boken publicerades 1978 och blev en stor succé som orsakade att den blev till och med filmatiserad. År 1984 har Grisfesten filmatiserats under namnet Mannen från Mallorca.

Det finns två ytterligare böcker i serien efter Grisfesten. Den andra delen är Profitörerna och den tredje Samhällsbärarna och utgör tillsammans en trilogi.

I Grisfesten ljudbok gratis för den första gång får vi lära känna Bo Jarnebring, Lars Martin Johansson och deras kollegor som dyker upp i flera av ytterligare Perssons böcker.

Man kan hitta Grisfesten i boken Tusen svenska klassiker som publicerades 2009.

Grisfesten: Handling

Grisfesten är en riktig polisroman och man kan känna att författaren redan då visste hur kriminolog och polisarbete ser ut.

Från själva början inleds det många till synes osammanhängande handlingar. Romanen är bra strukturerad, men också komplicerad. Man ska hålla koll på alla saker som händer för att kunna förstå vad de orsakar och vad de kommer ifrån. Det är utan tvekan en stor fördel av Grisfesten. Tack vare Grisfesten ljudbok gratis kan man få känna sig som en riktig kriminolog och knyta ihop fakta tillsammans med huvudkaraktärerna.

Huvudhandlingen utspelar sig i 70-talets Stockholm och det kan kännas snart i första minuterna av ljudboken. Författaren klarade att fånga den unika stämningen i staden, nästan som om man använde sig av en tidsmaskin.

Berättelsen börjar med ett vanligt rån som inte klaras upp. Denna handlingen orsakar en kedjereaktion som leder lyssnaren till en fest som ägde rum ungefär fem år tidigare. Lite senare får vi bevittna två mord som gör att saken blir mycket med allvarlig. Då börjar kriminalinspektörerna Lars Martin Johansson och Bo Jarnebring knyta ihop fakta och allt blir mer sammanhängande med varje minut.

Det visas på ett unikt sätt hur beroenden kan skapas både i boken och i verkliga livet. Förutom det kan man också förstå vilka allvarliga konsekvenser kan vissa till synes små handlingar leda till.

Person i Grisfesten ljudbok klarade att fånga på ett fängslande sätt hur polisarbete ser ut på riktigt. Man kan se hur bevis hittas och samlas, för att sedan användas mot förövaren. Många autentiska citat och fokus som ligger hellre på polisen än på att skapa en artificiell spänning ger deckaren mycket trovärdighet.

Om författaren: Leif G. W. Persson

Leif G. W. Persson föddes den 12 mars 1945 i Stockholm. Han är en av de mest kända svenska kriminologer och författare. Man kan ofta se honom i TV och tidningar.

Hans författarkarriär började 1978 med hans första bok ”Grisfesten”. Sedan dess har han skrivit många framgångsrika deckare varav ”Samhällsbärarna” och ”En annan tid, ett annat liv” är utan tvekan de mest kända.

Persson studerade vid Stockholms universitet där han utnämndes 1991 till professor emeritus i kriminologi.

Under en tid författarens böcker var så populära att de har till och med filmatiserats. Det amerikanska produktionsbolaget 20th Century Fox har köpt rättigheterna till Evert Backström och skapat en tv-serie med denna karaktär.

Lista över böcker och filmer som han medverkat i är otroligt lång. Det samma gäller lista över priser som han har fått varav H. M. Konungens medalj samt tre gånger Bästa svenska kriminal roman 1982, 2003 och 2010 är de viktigaste.