Ett öga rött Ljudbok

3.7/5

Författare: Jonas Hassen Khemiri

ljudbok

Introduktion

Ett öga rött är en roman skriven av Jonas Hassen Khemiri. Boken är skriven på så kallad Rinkebysvenska med libanesisk meningsuppbyggnad. Trots att det gör boken lite svårare att läsa ger den mer trovärdighet till berättelsen.

Romanen är skriven i första person i form av huvudpersonens dagbok. Jonas Khemiri har skickat ett viktigt budskap med boken som väckte många diskussioner om invandrarpolitik.

Hela boken grundar sig på Halims invandrarbakgrund. Han ser sig som en tankesultan och noterar sina tankar i dagboken som man lyssnar på – Ett öga rött.

Khemiris Ett öga rött ljudbok gratis är utan tvekan opinionsskapande roman om invandrarlivet, svårigheter och möjligheter man har som invandrare. Tack vare Ett öga rött kan man också se en skildring av svenskt samhälle med ögon av invandrare.

Ett öga rött: Handling

Ett öga rött ljudbok gratis är en typ av bok som stannar kvar i tankarna väldigt länge. Det handlar främst om Halim och hans förhållande till sin far. Boken fokuserar på kulturella skillnader mellan det svenska samhället och flyktingars syn på det.

Författaren tar lyssnare på en intressant resa in i den komplexa flyktingvärlden. Vi presenteras med tankarna som flyter genom Halims huvud när han går runt i staden. Man blir attackerad med enkla men exakta insikter som han får. Ett öga rött ger perspektivet som behövs för att förstå hur det är att anpassa sig till nya omständigheter som invandrare.

Ibland hamnar man i ett nytt ställe där man inte kan hitta sig själv och det är vad Ett öga rött främst pratar om. Huvudpersonen försöker anpassa sig till den nya realiteten som han inte riktigt vill acceptera. Det visar hur Halim kämpar för att hitta sin arabiska identitet. Han kan inte riktigt förstå varför alla omkring försöker dölja eller ignorera sitt ursprung.

Allt det gör att han ännu starkare vägrar att „svennefieras” och tänker aldrig ge upp kampen mot svenner. Hans älskade pappa håller inte med honom och gör vad han kan för att ändra Halims perspektiv. Det orsakar ett obehagligt gräl mellan de två. Dessa händelser leder till att han ser på sin pappa som betydligt svagare än han tidigare trodde att han är.

Ju mer Halim tänker på hela saken, desto mer vill han gå emot flödet och vara sig själv oavsett svårigheterna. Man får en obehaglig känsla att hans idéer om hur världen fungerar kommer att leda till besvikelser.

Det är svårt att vara oense om att Ett öga rött ljudbok är en flerdimensionell berättelse. Den ger perspektiv på många samhällsproblem i dagens Sverige.

Om författaren: Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri föddes den 27 december 1978 i Stockholm. Hans mamma är svensk och hans far är tunisisk.

Khemiri har blivit en av de mest erkända svenska författarna. Han studerade ekonomi och litteraturvetenskap. För närvarande bor han i New York, där han gjorde sin första praktikplats vid FN:s högkvarter.

Hans första bok, Ett öga rött, fick oerhört positiva recensioner från kritiker. Över 200 000 exemplar av romanen har sålts i Sverige.

Jonas Hassen Khemiri är också involverad i teater. Hans första pjäs, ‘Invasion’, spelades upp i många teatrar runt om i världen. Pjäsen vann till och med priset för det bästa manuset i USA. 2015 tilldelades han Augustpriset för romanen ”Allt jag inte minns”.