Doktor Glas Ljudbok

3.8/5

Författare: Hjalmar Söderberg

ljudbok

Introduktion

Doktor Glas ljudbok gratis är en bok skriven av Hjalmar Söderberg i form av en dagbok. Dessutom låter huvudaktören lyssnaren leva sitt eget liv en stund.

Det gör upplevelsen extraordinär eftersom man inte bara måste fokusera på anteckningarna utan också på vad som händer runt huvudpersonen. Hela boken är skriven i ”jag” -formen och alla fakta och handlingar visas ur Doktor Glas perspektiv.

Gabriel Glas är en framgångsrik läkare som tror att han är i sina bästa år. Vi ser dock att bitterheten hos honom är stark. Trots att han har en imponerande karriär är han långt ifrån vara nöjd med vem han egentligen är. Det är inte helt säkert varför, men det finns några saker i Doktor Glas ljudbok som kan sättas ihop för att se sanningen.

Doktor Glas: Handling

Vi får en bild av en stor läkare. Hans framgångsrika liv är nästan perfekt, men ändå kan vi se en stor dos bitterhet inuti honom. Doktor Glas presenteras ofta genom kontraster. Hans personlighet, beteende och perspektiv på livet och världen är vanligtvis antingen svart eller vitt och ger inte en chans för något emellan.

Långsamt lär vi oss mer om hur han är som person. Hans tankar och reaktioner på omvärlden ger oss en ledtråd om vad han saknar i sitt liv. Ibland möter vi hans emotionella sida. Så var fallet när han stötte på en vacker kvinna som stod på hans kontor. Vi fick en underbar beskrivning av henne, inte bara på ett fysiskt sätt. Kvinnan är Helga som är i ett kärlekslöst äktenskap med pastor Gregorius.

Det viktigaste ämnet som Doktor Glas rör sig om är om det är bra att döda en person, att rädda en annan. Hans slutsatser är ibland smarta och läskiga, men de gör alltid ett stort intryck på lyssnaren.

Det finns inte många beskrivningar av världen runt Doktor Glas. Men när han äntligen beskriver något görs det alltid ordentligt utan att spara ord. De levande beskrivningarna får oss att nästan känna lukten och se bilderna med Gabriels ögon. Det är en ovanlig sak att lyssna på 1900 talets Stockholm. Dessutom är språket i Doktor Glas ljudbok gratis lite gammalt vilket bara lägger till stämningen.

Det är en särskild bok som låter oss gå tillbaka över 100 år i tiden. Att se samhället, vardagen och känslorna hos människor lär mycket om vem vi är och vad vi behöver som människor.

Om författaren: Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg var född den 2 juli 1869 i Stockholm och död 14 oktober 1941 i Köpenhamn. Både i sin tid och nu anses Söderberg som en av bästa Sveriges författare.

Under sin långa karriär har han skrivit och publicerat över 20 böcker. Söderberg var också översättare och skribent. Han har även översatt bokverk från Antole France, Peter Nansen, Heinrich Heine, Jacobsen, Guy de Maupassant och Alfred de Musset till svenska. Många av hans verk finns fortfarande tillgänglig i det kungliga biblioteket i Stockholm.

Söderberg är en av de största ikoner av Sverige och svensk kultur. Hans verk hade enormt påverkan på kulturell utveckling av dåtidens svenskar.