1984 Ljudbok

3.9/5

Författare: George Orwell

ljudbok

Introduktion

1984 ljudbok gratis är en roman som beskriver framtiden enligt George Orwell och den publicerades första gången den 8 juni 1949.

Författaren George Orwell skrev boken efter att han har lärt sig om stalinistiska systemet. Författaren stötte på Stalin under det spanska inbördeskriget när han åkte dit som journalist.

Boken berättar om en fiktiv framtid där makt styr människor. Boken 1984 är Georg Orwells sista verk. Den är otroligt känd i kultur. Tack vare den här romanen föddes bland annat termen Big Brother som blev inspiration för den populära Big Brother-showen.

1984 är ett mycket intressant förslag för fans av fantasi- och historieböcker. Den har vunnit många priser över hela världen. Berättelsen har också filmatiserats flera gånger.

1984: Handling

1984 ljudbok gratis beskriver staden London i framtiden. När boken publicerades året 1984 var en nära framtid.

Människors liv underordnas statsmakten. Samhället är uppdelat i tre klasser. Den första av dem är personer som innehar höga samhällsställning. De är i inte kontakt med någon utanför begränsat antal lika sig själva. Deras liv är fullspäckat av lyx och deras mål är makt. De bestämmer hur livet av genomsnittliga medborgare ser ut.

Den andra klassen i 1984 ljudbok är genomsnittliga tjänstemän som oftast hanterar vanliga administrativa frågor. De skriver böcker, skapar filmer eller musik, men de måste hålla sig till vissa regler.

Den tredje gruppen är arbetande människor som bor i slutna stadsdelar. Deras huvudaktivitet är att tillgodose grundläggande samhällets behov. Det är den största gruppen människor och utgör 85% av alla människor. De utgör ingen fara och är enligt författaren av 1984 ljudbok inte värda uppmärksamhet.

Romanen visar perfekt skillnaderna mellan alla tre klasserna. I 1984 finns det tre stormakter i världen. Var och en av dem är sammankopplade länder som slogs samman till ett. Till exempel det kombinerade imperiet av Storbritannien och USA. Alla dessa makter kämpar för varandras territorium. Pågående krigen gör att medborgarna sig skrämda som i sin tur gör att de är undergivna. Myndigheterna förklarar att det är kriget som orsakar fattigdom.

Men som det brukar vara, det finns alltid någon som vill bryta sig loss från slaveriet regerande runt omkring. Huvudhandlingen av 1984 gör det klart om han kommer att lyckas.
Boken 1984 handlar om hur svårt det är att vara en individ. Den ger perspektiv och får oss att undra över betydelsen av makt i vardagen. Orwells 1984 visar på ett förfärligt sätt hur samhället kan manipuleras genom media och propaganda.

Om författaren: George Orwell

Eric Arthur Blair, känd som George Orwell, var född 25 juni 1903 i Brittiska Indien. Han gick på en privat internatskola i Eastbourne.

I januari 1933 publicerade han sin första bok under den litterära pseudonymen George Orwell. Det var romanen Nere för räkning i Paris och London. Eftersom avslöjade han detaljer om sitt privatliv i boken bestämde han att använda pseudonymen istället för sitt riktiga namn.

Orwell deltog i det spanska inbördeskriget. Han var lärare och polis men också en engelsk romanförfattare och kritiker. Författaren dog av tuberkulos den 21 januari 1950.

Han är känd över hela världen för böckerna 1984 och Djurfarmen. De är åsiktskapande och aktuella trots att över 70 år har gått sedan dess första publicering.